Polityka zagraniczna RP wobec Bliskiego Wschodu - zmiana czy ciągłość? - Szydzisz, Marcin (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Celem artykułu jest zastanowienie się nad zmianami, które miały miejsce w polskiej polityce zagranicznej wobec Bliskiego Wschodu, od czasu przejęcia władzy przez Prawo i Sprawiedliwość. Autor opisał również politykę poprzednich polskich rządów wobec krajów regionu i odniósł się również do działań obecnego rządu. Artykuł przedstawia stosunki Polski z Izraelem i Palestyną, opisuje postawę władz polskich wobec kwestii uchodźców, pomocy humanitarnej i rozwojowej, obrony chrześcijan czy polskiego udziału w działaniach przeciw tzw. Państwu Islamskiemu.
Keywords: Polska; polityka zagraniczna Polski; Bliski Wschód