Publicznoprawny kontekst i wymiar aspektów podmiotowych własności komunalnej - Lisowski, Piotr (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Wobec hybrydowych atrybutów charakteru prawnego własności komunalnej analiza koncentruje uwagę na aspektach podmiotowych ujmowanych w perspektywie publicznoprawnej – in concreto stricte ustrojowym nastawieniu i przeznaczeniu. Prowadzone rozważania przede wszystkim dotyczą wpływu korporacyjnych konotacji samorządności i publicznoprawnych aspektów upodmiotowienia samorządowych podmiotów administracji publicznej na administrowanie własnością komunalną/administrowanie w kontekście własności komunalnej. Wykazano, że sfera dominium poddawana może być oddziaływaniem ze strony administracji samorządowej wywodzonym nie „tylko” ze sfery osobowości prawnej, ale i podmiotowości publicznoprawnej. Przy tej okazji poddano analizie interakcje zachodzące (w ww. kontekście) między cywilnymi a publicznymi atrybutami upodmiotowienia samorządowych podmiotów administracji publicznej, co pozwoliło stwierdzić, że pogranicze pomiędzy sferą imperium i dominium nie stanowi materii poddającej się jednoznacznym identyfikacjom (w szczególności w przypadkach nakładania się ról pełnionych w obrocie prawnym przez podmioty administracji publicznej). Mając zaś na uwadze zróżnicowanie podsystemów administracji samorządowej, ustalono, że nawet w administracji stricte samorządowej (legitymującej się najwyższym stopniem usamorządowienia) mamy do czynienia z ograniczonym zastosowaniem mechanizmu korporacyjnego sprawowania władzy w stosunku do sfery własności komunalnej. Osobowa proweniencja terytorialnych związków samorządowych nie przesądza więc o gwarantowaniu prawnego wpływu mieszkańców na wykonywanie zadań publicznych w sferze bezpośrednio związanej z własnością komunalną.
Keywords: układy korporacyjne; ustrój korporacyjnocentryczny; własność komunalna; dominium; podmiotowość (osobowość) publicznoprawna; korporacja; samorządność; administracja samorządowa; imperium