Własność w konstrukcji prawnej podatku od towarów i usług - Lipniewicz, Rafał (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Własność stanowi jedną z węzłowych instytucji prawa cywilnego. Jej przenoszenie między stronami transakcji rynkowych stanowi bez wątpienia treść znacznej liczby umów w obrocie gospodarczym. Na tym tle pojawia się pytanie o charakterze zarówno teoretycznym, jak i praktycznym, o najbardziej efektywny model wykorzystania tej instytucji jako swoistego „budulca” treści norm prawa podatkowego, w szczególności w zakresie podatku od towarów i usług. W sytuacji odmiennego zakresu treści oraz metody regulacji w prawie cywilnym i podatkowym ustawodawca podatkowy zasadnie stosuje dwie metody: w treści większości norm ustawy o podatku od towarów i usług wykorzystuje instytucję własności bez ingerencji w jej treść cywilnoprawną, natomiast w przypadku podstawowej kategorii czynności opodatkowanych, czyli „dostawy towarów”, nadaje jej swoistego „ekonomicznego” charakteru. Celem artykułu jest prawno-podatkowa analiza stosowanych przez prawodawcę podatkowego metod ujęcia cywilnoprawnej instytucji własności w konstrukcji prawnej podatku od towarów i usług.
Keywords: dostawa towarów; rozporządzanie towarem jak właściciel; własność; podatek od towarów i usług