Własność w ujęciu filozoficznym i socjologicznym. Wybrane problemy - Helios, Joanna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Celem niniejszego opracowania jest synteza zagadnień, które dotyczą pojmowania własności na gruncie socjologii i filozofii. Zakres rozważań ograniczono do trzech kwestii: Po pierwsze, analizy wybranych sposobów pojmowania „własności” na gruncie socjologii i filozofii; Po drugie, przedstawienia przykładowych problemów filozoficznych i socjologicznych w związku z własnością; Po trzecie, uwypuklenia różnic pomiędzy własnością publiczną a własnością prywatną. W ocenie Autorki teoretyczne wywody na temat istoty własności postrzeganej przez przedstawicieli prawa, filozofii i ekonomii mają swoje odniesienie w normach społecznych, ukształtowanych przez instytucje prawne, które muszą zajmować konkretne, jasne stanowisko w sporach pomiędzy podmiotami ekonomicznymi. Pewien problem stanowi określenie relacji między własnością a wolnością. Ów problem generuje wyśmienite pole analizy i kontrowersji, przenoszonej na płaszczyznę ostrych sporów politycznych i rozwiązań legislacyjnych, dla przykładu wycinka drzew w kontekście własności prywatnej i własności publicznej.
Keywords: wolność; posiadanie; legitymizacja własności; aksjologia własności; własność