PRECARIR: Rozwój dualnego rynku pracy: przeciwdziałanie prekaryjnemu zatrudnieniu w nowych krajach członkowskich poprzez stosunki przemysłowe. Polska: raport krajowy. - Maciejewska, Małgorzata; Mrozowicki, Adam (Instytut Socjologii Uniwersytet Wrocławski)
Niniejszy raport dotyczy badań zrealizowanych w Polsce w ramach projektu „PRECARIR: Rozwój dualnego rynku pracy: przeciwdziałanie prekaryjnemu zatrudnieniu w nowych krajach członkowskich poprzez stosunki przemysłowe”, projekt nr VS/2014/0534 VS/2014/0534, finansowany przez Komisję Europejską, Dyrekcję Generalną ds. Zatrudnienia, Spraw Społecznych i Włączenia Społecznego. Badania w projekcie dotyczyły znaczenia stosunków przemysłowych dla zmian zachodzących na rynku pracy, w szczególności - wzrostu znaczenia pracy prekaryjnej. Zaprezentowana w raporcie analiza skupia się na inicjatywach, działaniach i najlepszych praktykach rozwijanych przez związki zawodowe i organizacje pracodawców wobec pracy prekaryjnej po 2008 roku w Polsce. Raport wykorzystuje podejście jakościowe i porównawcze w celu zbadania wybranych wymiarów prekaryjnego zatrudnienia, w tym niskich płac, nieregularnych godzin pracy, niskiego bezpieczeństwa pracy i ograniczonej reprezentacji praw pracowniczych. To dwuwymiarowe podejście do prekaryjnego zatrudnienia pozwala na wskazanie zróżnicowania w branżach, takich jak budownictwo, służba zdrowia, przemysł metalowy, handel i agencje pracy tymczasowej (APT).
Keywords: rynek pracy; prekaryzacja zatrudnienia; stosunki przemysłowe; socjologia; Polska