Integration and Disintegration in European Societies – Identity and Social Issues at the time of the Globalization of Cultures and Economical crisis - Drwęski, Bruno (Zakład Edukacji Międzykulturowej i Badań nad Wsparciem Społecznym Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł zamierza definiować pojęcie „wielokulturowości” w sposób dynamiczny, w sytuacji kiedy jest ono przeważnie używane po to, aby określać tylko widoczne, istniejące różnice między grupami etnicznymi lub religijnymi. Nie można pominąć faktu, że różne grupy narodowościowe lub religijne historycznie rozwijały odmienne kultury polityczne i programy społeczne, które w konsekwencji umożliwiły postęp. W czasach globalizacji, możemy zauważyć zubożenie poszczególnych religii, ideologii i kultur narodowych jako ucieleśnienia wartości twórczych i alternatywnych. Powstaje sytuacja blokująca postęp ludzki i przyczyniająca się do rozwoju frustracji oraz napięć między grupami. Proces nasila się szczególnie jeżeli wielokulturowość zostaje zredukowana tylko do różnic zewnętrznych, podlegających procesom dominującej globalizacji kultury.
Keywords: etniczność; kultura; naród; postmodernizm; religia; rozwój; wielokulturowość