Miejsce havlizmu w sporze o uniwersalizm praw człowieka w dyskursie prawno-politycznym - Kołtuniak, Łukasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Żyjemy w czasach, gdy koncepcja uniwersalizmu praw człowieka jest coraz bardziej krytykowana. Do przeszłości należy już przekonanie, że tylko demokracja i prawa człowieka zapewnią materialny i cywilizacyjny awans państw rozwijających się. Jedna koncepcja odchodzi do przeszłości, ale jaka wyłania się w jej miejsce? Ten globalny problem warto rozważyć na czeskim przykładzie. Vaclav Havel uchodzi za klasycznego przedstawiciela idei uniwersalizmu praw człowieka. Obecnie jest poddawany w Republice Czeskiej krytyce, która wpisuje się w globalną krytykę idei uniwersalistycznych. Idee havlowskie mogą zatem posłużyć do szerszej refleksji: czy uniwersalizm praw człowieka powinien zostać pogrzebany, czy też jedynie skorygowany. A może to właśnie havlizm jest rozwiązaniem?
Keywords: neokonserwatyzm; doktryna Druláka; havlizm; uniwersalizm; prawa człowieka