Denaturalizacja w kontekście prawa do obywatelstwa - Abu Gholeh, Magdalena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Zgodnie z tytułem niniejszego artykułu jego głównym celem jest omówienie instytucji denaturalizacji we współczesnych ustawodawstwach. Pozbawianie obywatelstwa stanowi szczególnie ciekawe zagadnienie badawcze w kontekście idei prawa do obywatelstwa jako prawa człowieka. Choć istnieje ona już od kilkudziesięciu lat, to nadal brak powszechnej zgody państwa na włączenie prawa do obywatelstwa do katalogu praw i wolności człowieka. Pomimo tego władza państwowa nie posiada pełnej swobody w kształtowaniu własnej regulacji dotyczącej nadawania i odbierania obywatelstwa, co wynika m.in. z zasad prawa międzynarodowego oraz umów o charakterze regionalnym. Pierwsza część artykułu poświęcona została rozwojowi idei prawa do obywatelstwa i jego obecnej pozycji w prawie wewnętrznym oraz międzynarodowym. Pozostałe dwie części skupiają się natomiast na kwestii denaturalizacji, jej dopuszczalności oraz klasyfikacji. Ze względu na duże zróżnicowane regulacji krajowych w zakresie denaturalizacji zadecydowano o przedstawieniu najbardziej charakterystycznych z nich.
Keywords: obywatelstwo; prawa człowieka; denaturalizacja; bezpaństwowość; prawo do obywatelstwa