Forum prorogatum w sprawie dotyczącej incydentu w Cieśninie Korfu i w późniejszym orzecznictwie Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości - Szczudlik, Katarzyna Barbara (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Artykuł dotyczy pojęcia forum prorogatum, które po raz pierwszy było przedmiotem orzeczenia Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości (MTS) przy okazji rozstrzygania sprawy dotyczącej incydentu w Cieśnienie Korfu. Autorka skupia się nie tylko na teście dobrowolnej i bezspornej zgody stron postępowania na jurysdykcję Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości w interpretacji przyjętej w ww. decyzji, ale analizuje także późniejszą ewolucję instytucji forum prorogatum, która została spowodowana przez zmianę regulaminu MTS w 1978 roku i przez decyzję podjętą w sprawie Dżibuti przeciwko Francji i obecnie zawisłą sprawę wytoczoną przez Wyspy Marshalla. Autorka jest zdania, że instytucja forum prorogatum wymaga dalszego wyjaśnienia, w szczególności w kontekście tymczasowych środków zabezpieczających.
Keywords: zgoda na jurysdykcję MTS; Sprawa Incydentu w Cieśninie Corfu; Sprawa Dżibuti przeciwko Francji; Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości; forum prorogatum; jurysdykcja MTS