Wizytacje Krajowego Mechanizmu Prewencji w systemie ochrony praw osób pozbawionych wolności - Kłączyńska, Natalia (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Rzeczpospolita Polska jest jednym z państw - stron, które ratyfikowało Protokół fakultatywny do Konwencji w sprawie zakazu stosowania tortur oraz innego okrutnego, nieludzkiego lub poniżającego traktowania albo karania, przyjętej przez Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych w Nowym Jorku dnia 18 grudnia 2002 r. Przedmiotem Protokołu jest ustanowienie systemu regularnych wizyt, przeprowadzanych przez niezależne międzynarodowe i krajowe organy, mające dostęp do wszystkich miejsc, w których przebywają osoby pozbawione wolności (Krajowy Mechanizm Prewencji - KMP). Celem tych działań jest zapobieganie torturom oraz innemu okrutnemu, nieludzkiemu lub poniżającemu traktowaniu lub karaniu. Rzecznik Praw Obywatelskich, jako niezależny organ składający sprawozdania jedynie przed Sejmem, wykonuje on także zadania KMP w Polsce (od 2008). W tym okresie przedstawiciele KMP wizytowali miejsca ograniczenia i pozbawienia wolności o różnym charakterze, m. in, zakłady karne, areszty, izby wytrzeźwień i in. Przedstawiciele KMP mają prawo do regularnego sprawdzania sposobu traktowania osób pozbawionych wolności w miejscach zatrzymań. Mają prawo do przedstawiania zaleceń dla właściwych władz w celu poprawy traktowania oraz warunków osób pozbawionych wolności i zapobiegania torturom i innemu okrutnemu, nieludzkiemu lub poniżającemu traktowaniu albo karaniu. Poza tym, KMP przedstawia propozycji i uwagi dotyczące obowiązujących oraz planowanych przepisów.
Keywords: tortury; więźniowie; Krajowy Mechanizm Prewencji; wizytacja miejsc ograniczenia wolności