Problemy ochrony praw człowieka w Polsce - Koba, Laura (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W ciągu 26 lat transformacji systemowej w Polsce powoli się zmienia nastawienie społeczeństwa do roli państwa. Z jednej strony następuje przebudzenie homo civicus oznaczające członka społeczeństwa obywatelskiego, z drugiej strony nadal jest wiele osób biernie oczekujących opieki ze strony państwa, nie mających poczucia sprawstwa. Poważnym problemem w państwie jest edukacja na rzecz wzmocnienia praworządności i uczenia odpowiedzialności za siebie i swoją społeczność. Tylko świadomość praw człowieka i budowanie właściwych relacji między jednostką a państwem może być gwarantem prawdziwego społeczeństwa obywatelskiego.
Keywords: prawa człowieka; społeczeństwo obywatelskie; transformacja systemowa