Związki nauki administracji z innymi dyscyplinami wiedzy - Wrzosek, Stanisław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Administracja publiczna jest przedmiotem zainteresowania wielu dyscyplin naukowych. Wynika to z faktu jej bardzo złożonej struktury i funkcjonowania. Badaniami nad administracją publiczną zajmuje się przede wszystkim nauka administracji. Nauka administracji w swych badaniach korzysta z dorobku innych nauk prawnych oraz nauk ekonomicznych i społecznych. Powoduje to duże zmiany w badaniach nad administracją publiczną. Bazą do badań nad administracją może się stać ogólna teoria administracji.
Keywords: nauki prawne; nauki o polityce; administracja publiczna; metody badawcze; ogólna teoria administracji; nowe publiczne zarządzanie; system; nauka administracji; dyscyplina naukowa; nauki o zarządzaniu; nauka prawa administracyjnego; ogólna teoria systemów; nauki o polityce społecznej; socjologia