Stan prawnej regulacji ustroju i organizacji wewnętrznej administracji rządowej szczebla centralnego - Pakuła, Andrzej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Prawna regulacja wskazanego w tytule obszaru charakteryzuje się wysokim stopniem ogólności, w konsekwencji czego rozstrzygnięcia stosownych organów w tym obszarze są uznaniowe. Bez wątpienia stan taki zapewnia niezbędną elastyczność działań, jednakże grozi także niebezpieczeństwem fałszywej interpretacji interesu publicznego, koniunkturalizmem, oportunizmem.
Keywords: administracja publiczna; interes publiczny; naczelne organy administracji rządowej; centralne organy administracji rządowej; administracja rządowa