Administracja publiczna w Niemczech wobec problemu restytucji dóbr kultury – problemy prawne i etyczne - Dobosz, Piotr (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W opracowaniu zaprezentowane zostały aktualne problemy restytucji dóbr kultury zrabowanych przez Niemcy hitlerowskie w czasie drugiej wojny światowej. Rozważania obejmują charakterystykę aspektów prawnych i etycznych. Zaprezentowane zostały również funkcje organów w Niemczech w zakresie restytucji mienia zrabowanego przez hitlerowców.
Keywords: zabytki; restytucja; Fundacja Niemieckie Centrum Zaginionych Dóbr Kultury z siedzibą w Magdeburgu; status prawny; ochrona; kraj związkowy; Komisja Konsultacyjna do spraw związanych ze zwrotem dóbr kultury zagrabionych w wyniku prześladowań przez narodowych socjalistów/nazistów; ochrona zabytków w Niemczech i w Polsce; dzieła sztuki; prawo; Stała Konferencja Ministrów Kultury Krajów Związkowych w Republice Federalnej Niemiec; ochrona zabytków; dziedzictwo kulturowe; dziedzictwo