Batalia o człowieka czy przeciwko „człowiekowi”? Erich Fromm a Michel Foucault - Stambulski, Michał (Inicjatywa Wydawnicza "Chiazm", 2016)
Praca ma na celu porównanie koncepcji filozoficznych Ericha Fromma i Michela Foucaulta. W szczególności, rozważana jest w niej refleksja obu myślicieli nad XX-wiecznymi totalitaryzmami, ich stosunek do teorii Marksa i Freuda oraz problem ujęcia historii w ich pracach. Z analizy tej wyłaniają się dwie odmienne hermeneutyki w ramach teorii krytycznej. Jedna nakierowana na emancypację w imię materialistycznej natury ludzkiej (Fromm), druga natomiast na emancypację od „człowieka” (Foucault). Pomimo iż obie koncepcje są odmienne, nie są przeciwstawne. Filozofia Fromma pozwala dostrzec ograniczenia filozofii Foucaulta i odwrotnie.
Keywords: Fromm, Erich (1900-1980); Foucault, Michel