Kulturowe implikacje poszukiwania siebie - Michałowski, Damian (Inicjatywa Wydawnicza "Chiazm", 2016)
Niniejszy artykuł jest próbą refleksji nad relacją jednostka – kultura, a ściślej: refleksji dotyczącej społeczno-kulturowych uwarunkowań w procesie poszukiwania przez jednostkę jej tożsamości osobowej. Zasadnicze pytania brzmią w tym kontekście tak: W jaki sposób kulturowe wzorce, moda, obowiązujące normy i wartości oraz religia determinują moje „ja”? Czy da się oddzielić (nazwijmy umownie) moje „ja wewnętrzne” od „ja kulturowego”, to jest ról społecznych, przez które następuje samoidentyfikacja? Czy „ja kulturowe” jest wynikiem odpowiedzi (a więc: odpowiedzialności), jakiej jednostka udziela sama sobie, czy też mamy do czynienia z konformistyczną maską, rodzajem samooszustwa?
Keywords: Fromm, Erich (1900-1980)