Skuteczny proces terapeutyczny według Ericha Fromma - Buszman, Agata (Inicjatywa Wydawnicza "Chiazm", 2016)
Artykuł zawiera rozważania dotyczące praktykowania psychoanalizy w rozumieniu Ericha Fromma. Bazując na pismach Fromma oraz na wspomnieniach jego superwizantów, autorka opisała postulowany przez filozofa rewolucyjny cel psychoanalizy, charakter zaangażowania psychoanalityka, elementy techniki psychoterapeutycznej wprowadzone przez Fromma oraz czynniki sukcesu procesu psychoanalitycznego. Przedstawione są również te myśli autora „Mieć czy być”, które wskazują drogę do poszukiwań nowych rozwiązań w zakresie psychoterapii.
Keywords: Fromm, Erich (1900-1980)