Psychoanalityczna hermeneutyka polityki – inspiracje Frommowskie - Bachryj-Krzywaźnia, Maciej (Inicjatywa Wydawnicza "Chiazm", 2016)
Niniejszy artykuł zawiera w istocie dwa wątki. Pierwszy, stanowiący tło dla kolejnego, traktuje o specyfice poznania humanistycznego i jego filozoficznym uprawomocnieniu. Te rozważania prezentowane są jako uzasadnienie dla metodologii politologicznego interpretacjonizmu oraz przesłanka jego wzbogacenia pojęciowością zaczerpniętą z psychoanalizy kulturowej Fromma. Autor, odwołując się do antypozytywistycznego przełomu w humanistyce, identyfikuje wątki tej tradycji metodologicznej zarówno w psychoanalizie, jak i podejściu interpretacjonistycznym. Następnie prezentuje kluczowe pojęcia Frommowskiej psychoanalizy, by zaproponować bazującą na nich procedurę analityczną, mieszczącą się w rodzinie interpretacjonistycznych metodologii.
Keywords: Fromm, Erich (1900-1980)