O znaczeniu czynników osobowościowych w procesie stosowania prawa. Aplikacja perspektywy filozoficznej Ericha Fromma - Jabłoński, Paweł (Inicjatywa Wydawnicza "Chiazm", 2016)
Celem artykułu jest odniesienie antropologicznych ustaleń autora „Ucieczki od wolności” do problematyki praktyki prawniczej. Przyjmując za Erichem Frommem, że typ osobowości danej jednostki przekłada się na sposób, w jaki ona postrzega rzeczywistość i działa, oraz wykorzystując obecne w literaturze teoretycznoprawnej twierdzenia o ukrytym znaczeniu czynników osobowościowych w procesie stosowania prawa. Autor proponuje scalenie tych tropów, traktując je jako wzajemnie poświadczające się i dopełniające.
Keywords: Fromm, Erich (1900-1980)