Teatr osób niepełnosprawnych – utopia (z)realizowana - Nieduziak, Edyta (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Tytuł referatu nawiązuje do tekstu Zbigniewa Osińskiego, dotyczącego przedsięwzięć Jerzego Grotowskiego z okresu kultury czynnej, a więc z czasu kontrkultury, którą można traktować jako utopię. W ramach kultury czynnej, na ukształtowanie której wpływ miała kontrkultura, Grotowski dążył do likwidacji tradycyjnego teatru i podejmował działania określone mianem „teatru uczestnictwa”. Widzowie nie oglądali w nich wykreowanych przez aktorów i reżysera przedstawień, ale brali udział w przygotowanych dla nich doświadczeniach. W konsekwencji doprowadziło to do poszerzania przedsięwzięć realizowanych w teatrze o te wykraczające poza jego tradycyjny, tylko artystyczny wymiar. Celem tych działań była chęć przemiany świata i człowieka.
Keywords: teatr; teatroterapia; niepełnosprawność; Grotowski Jerzy; utopia; kontrkultura