W stronę „słabej utopii” - Szwabowski, Oskar (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W artykule przedstawiam koncepcję słabej utopii. Staram się wykazać, że jest to koncepcja, która stanowi odpowiedź zarówno na współczesny kryzys, jak również na doświadczenia realizacji nowoczesnych utopii.
Keywords: słaba utopia; radykalna demokracja; kapitalizm; postmodernizm; wielość