Utopia w perspektywie pedagogiki współczesnej - Włodarczyk, Rafał (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W pierwszej części artykułu jego autor, odwołując się do literatury przedmiotu, wyróżnia pięć podejść do zjawiska utopii. W części drugiej przedstawia analizę wybranych prac obecnych w polskiej pedagogice współczesnej, które odnoszą się do związków utopii i edukacji. Analiza ta ma na celu ukazanie i uporządkowanie sposobów, na jakie pięć z wyróżnionych podejść do zjawiska utopii jest reprezentowanych w badaniach polskiej pedagogiki współczesnej.
Keywords: utopia; utopizm; pedagogika współczesna; edukacja