Zanim pomysły nasze sczezną wraz z nami. Wrocławskie projekty ochrony prawnej dzieci i kobiet - Mazurkiewicz, Jacek (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Książka zawiera propozycje reformy prawa przewidujące ochronę dzieci i kobiet. Pogrupowane w częściach poświęconych prawu konstytucyjnemu, cywilnemu materialnemu i procesowemu, prywatnemu międzynarodowemu, rodzinnemu, pracy, zabezpieczenia społecznego, karnemu materialnemu i procesowemu, wykroczeń, penitencjarnemu i nie tylko. Są one owocem pracy kilku badaczy prawa, prowadzonej od lat osiemdziesiątych minionego wieku do 2016 r.
Keywords: dziecko; kobieta; dziecko poczęte; kobieta ciężarna; konstytucja; prawo cywilne materialne i procesowe; prawo prywatne międzynarodowe; prawo rodzinne; prawo pracy; prawo zabezpieczenia społecznego; prawo karne materialne i procesowe; prawo wykroczeń; prawo penitencjarne; prawo administracyjne; Maria Łopatkowa; Terenowy Komitet Ochrony Praw Dziecka we Wrocławiu; Fundacja Schronisko Matek Ciężarnych „Betlejem” we Wrocławiu