Style wychowania w rodzinie a preferowane przez młodzież cele życiowe i wartości - Dubis, Małgorzata (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Style wychowania w rodzinie w znaczącym stopniu decydują o poziomie zaspokajania potrzeb psychicznych i społecznych, kształtują wzory postępowania w rodzinie, które mogą być w różnym stopniu zinternalizowane w toku naśladownictwa i identyfikacji, umożliwiając przyswajanie wartości i norm. Artykuł zawiera komunikat z badań dotyczących deklarowanego przez badanych systemu wartości i celów życiowych. Omówiono również wyniki badań nad stylami wychowania w rodzinie – przekazywane w nich treści, częstość występowania poszczególnych stylów wychowania. Autorka starała się wskazać również na związek między funkcjonowaniem rodziny a wybieranymi wartościami przez dzieci.
Keywords: rodzina; style wychowania; wartości; cele życiowe; młodzież