Wizerunek rodziny polskiej w Internecie – analiza semiotyczna wybranych forów dyskusyjnych - Kaczmarzyk, Małgorzata Anna; Zbierzchowska, Alicja (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Media dla wielu ludzi są dziś naturalnym źródłem wiedzy. Takim medium komunikacyjnym może być na przykład forum dyskusyjne, które zostanie przenalizowane w tym artykule. Każdy komunikat jednak zawiera znaczenie zamknięte w konkretnej ideologii niesionej poprzez dyskursy, którymi operują uczestnicy danego forum. To właśnie te dyskursy mogą stać się przyczynkiem do wprowadzenia modelu wychowawczego, który będzie istotny dla danej rodziny. Poprzez przyswajanie, ale również konstruowanie znaczeń, forumowicze budują więź, wierzą w wyznawane przez siebiewartości i dany model wychowawczy. Czy jednak fora rodzinne są związane z dyskursami przekazującymi daną ideologię oraz czy ich potencjał komunikacyjny stanowi sieć informacyjną, okaże się w trakcie analizy wybranych forów dyskusyjnych, w niniejszym artykule.
Keywords: media; forum rodzinne; dyskurs; ideologia; potencjał komunikacyjny