Liga Polskich Rodzin jako aktor społeczny - Płoski, Marcin (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Niniejsza książka ma charakter monografii poświęconej partii politycznej, która ukazuje narodziny, rozkwit i upadek Ligi Polskich Rodzin. W rozdziale I dokonany został podział na aktorów zbiorowych i indywidualnych. Rozdział II jest próbą opisu narodzin i funkcjonowania LPR w ramach szerszego ruchu narodowego. Rozdział III koncentruje się na polach aktywności partii narodowej. Rozdział IV jest próbą odtworzenia roli LPR-u na scenie politycznej. Rozdział V jest próbą odtworzenia roli LPR na europejskiej scenie politycznej. Rozdział VI stanowi badawczy portret kół partyjnych, przeprowadzony za pomocą metody ankietowej z zastosowaniem kwestionariusza ankiety. Rozdział VII jest empirycznym odzwierciedleniem poglądów posłów i senatorów LPR na temat transformacji ustrojowej i integracji Polski ze strukturami europejskimi. Narzędziem tej metody był wywiad swobodny otwarty. Rozdział VIII jest próbą przedstawienia społeczeństwa polskiego w perspektywie transformacji ustrojowej, refleksji nad stopniem obywatelskości i demokracji oraz upadkiem LPR.
Keywords: Liga Polskich Rodzin; aktor społeczny; struktura partyjna; integracja europejska; eurosceptycyzm; transformacja ustrojowa; społeczeństwo obywatelskie; parlamentarzyści Ligi Polskich Rodzin; koła partyjne Ligi Polskich Rodzin; członkowie Ligi Polskich Rodzin