Szkockie referendum niepodległościowe jako przykład dążeń secesjonistycznych w Europie - Hankus, Przemysław (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Artykuł podejmuje problematykę dążeń secesjonistycznych w Europie, skupiając się na przypadku szkockich aspiracji niepodległościowych, zamanifestowanych przeprowadzeniem referendum ws. niepodległości Szkocji 18 września 2014 r. Analizując przyczyny i skutki szkockiego plebiscytu autor zastanawia się nad przyszłością Szkocji, biorąc pod uwagę z jednej strony postulaty rządzącej Szkockiej Partii Narodowej (SNP) oraz filozofię polityczną libertarianizmu, z drugiej zaś sygnalizując możliwe warianty przeprowadzenia secesji zgodnie z wolą mieszkańców tych obszarów, gdzie postulaty prosecesjonistyczne cieszą się poparciem większości członków danej społeczności.
Keywords: Szkocja; referendum; niepodległość; secesja