Status prawny Donieckiej Republiki Ludowej i Ługańskiej Republiki Ludowej - Szumski, Adrian (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Trwający obecnie kryzys na Ukrainie pociągnął za sobą znaczące zmiany w relacjach międzynarodowych. Jednym z jego skutków jest powstanie nowych jednostek geopolitycznych – Donieckiej Republiki Ludowej i Ługańskiej Republiki Ludowej. Pomimo, że okoliczności ich utworzenia są mocno kontrowersyjne, faktu pojawienia się tych podmiotów nie sposób zignorować. Powstanie DRL i ŁRL rodzi m.in. pytanie o ich status prawny, jednak odpowiedź nie jest tutaj jednoznaczna. Z pewnością nie mogą być określone one mianem państw suwerennych, z uwagi na niespełnianie kryteriów takiego państwa, funkcjonujących na gruncie prawa międzynarodowego. Otwarta jest natomiast kwestia, jaką rolę w ich tworzeniu odegrało państwo trzecie, czyli Rosja oraz jak silne są w rzeczywistości wpływy rosyjskie w obydwu republikach. Czynniki te w dużej mierze determinują bowiem określenie DRL i ŁRL bądź to jako tzw. państw marionetkowych bądź tzw. państw de facto.
Keywords: Doniecka Republika Ludowa; Ługańska Republika Ludowa; państwo de facto; państwo marionetkowe; prawo międzynarodowe