Aspekt energetyczny konfliktu rosyjsko-ukraińskiego - Sienkiewicz, Marcin (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Problematyka energetyczna, w szczególności w dziedzinie dostaw gazu i ropy, to newralgiczny obszar w stosunkach rosyjsko-ukraińskich od czasu rozpadu ZSRR. Cechują go liczne spory a nawet konflikty. Przypadki te należy jednak rozpatrywać w szerszym kontekście procesu kształtowania się układu sił i porządku politycznego w Europie Wschodniej. Dziania zbrojne wywołane na Ukrainie przez Federację Rosyjska mają oczywiście doprowadzić do osiągnięcia określonych celów politycznych – dezintegracji Ukrainy i niedopuszczenia do trwałego związania się tego państwa z Zachodem. Zbrojne zajęcie Krymu oraz walki w Donbasie niosą ze sobą także konkretne konsekwencje w obszarze paliwowo energetycznym. Sytuacja energetyczna Ukrainy uległa pogorszeniu, ale jednocześnie agresywne postępowanie Rosji wzmocniło determinację władz w ukraińskich w realizacji reform, w szczególności rynku gazu ziemnego.
Keywords: konflikt; gaz ziemny; rynek gazu; ropa naftowa; magazyny gazu; system przesyłowy; reformy; Noworosja; Euroazjatycki Korytarz Transportu Ropy Naftowej