W poszukiwaniu gwarancji bezpieczeństwa. Kultura strategiczna Ukrainy w świetle konfliktu rosyjsko-ukraińskiego - Drzewicki, Artur (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
W swoim artykule autor rozpatruje kwestię euroatlantyckich i europejskich dążeń Ukrainy przez pryzmat zjawiska kultury strategicznej Ukrainy. Kultura strategiczna stanowi jeden z najważniejszych czynników warunkujących możliwość osiągania przez państwo celów w sferze polityki bezpieczeństwa. Jest też centralnym zagadnieniem, obok zjawiska Potęgi, teoretycznych i praktycznych rozważań nad istotą funkcjonowania państw w swoim środowisku międzynarodowym. Uwzględniając ten fakt, autor poddaje analizie zarówno samo zjawisko ukraińskiej Kultury Strategicznej, jak również diagnozuje w jakim stopniu jej niespójność pozostanie trwałą cechą ukraińskiej państwowości oraz czy będzie ona rzutować na możliwość zbliżenia Ukrainy do członkostwa w UE i NATO. Z drugiej strony, autor stara się określić w jakim stopniu postulowane procesy integracyjne mogą wpłynąć na zmianę postrzegania przez naród i elity ukraińskie zjawisk w sferze bezpieczeństwa.
Keywords: kultura strategiczna; polityka bezpieczeństwa; Ukraina; NATO; Unia Europejska; integracja europejska; integracja euroatlantycka; tożsamość narodowa; strategia; siła militarna