Nowe możliwości i stare ograniczenia. Priorytety polskiej polityki zagranicznej 2012-2016 w kontekście dziesiątej rocznicy akcesji Polski do Unii Europejskiej - Mróz, Maciej (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Autor dowodzi, że wysoki poziom ogólności i niekiedy brak spójności dokumentu pt.: Priorytety polskiej polityki zagranicznej na lata 2012-2016, jak również brak położenia głównego akcentu na kwestie zasadnicze dla polskiej racji stanu, zarówno w wymiarze narodowym, jak i państwowo-narodowym, spowodowane zostało przede wszystkim faktem, iż jego adresatem była szeroka opinii publiczna w kraju i za granicą, co z założenia narzucało sposób przedstawiania głównych założeń polskiej polityki zagranicznej. Niemniej jednak, nakreślone w rządowych Priorytetach polskiej polityki zagranicznej 2012-2016, w tym strategii w ramach Unii Europejskiej, dwa pierwsze priorytety, a więc silna Polska w silnej unii politycznej oraz Polska jako wiarygodny sojusznik w stabilnym ładzie euroatlantyckim, pozostaną zapewne na długie lata zasadniczym i niepodważalnym wyznacznikiem aktywności międzynarodowej III Rzeczypospolitej.
Keywords: polska polityka zagraniczna; Racja Stanu; obszar euroatlantycki; priorytety polityczne; NATO; bezpieczeństwo; Unia Europejska; interesy; dyplomacja