Pomiędzy akcesją a prezydencją - problematyka europejska w wypowiedziach hierarchów Kościoła katolickiego w Polsce - Dębowski, Tomasz (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Integracja z UE była wydarzeniem bez precedensu w historii Polski. Wpłynęła nie tylko na sytuację wewnętrzną państwa, ale także jego pozycję międzynarodową. Kościół katolicki odegrał istotną, pozytywną rolę w polskiej drodze do członkostwa w tej wspólnocie. Podobnie, jak w okresie przedakcesyjnym, wypowiada się w sprawach związanych z szeroko rozumianą problematyką europejską, podejmując takie sprawy jak: prace nad kształtem Traktatu Konstytucyjnego UE, ratyfikacja Karty Praw Podstawowych UE i Traktatu z Lizbony, polskie przewodnictwo w Radzie UE, czy różne aspekty aktywności Parlamentu Europejskiego (PE).
Keywords: Unia Europejska; Traktat Konstytucji Unii Europejskiej; Traktat z Lizbony; Karta Praw Podstawowych Unii Europejskiej; Rada Unii Europejskiej; prezydencja; zasada pomocniczości; wolność religijna