Rola Żydów z byłego Związku Radzieckiego w kształtowaniu stosunków izraelsko-polskich - Szydzisz, Marcin (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2013)
Żydzi z krajów byłego Związku Radzieckiego stanowią około milionową grupę Izraelczyków. Społeczność ta na ogół dobrze zna Polskę i interesuje się nią. Niestety to zainteresowanie nie przekłada się na wizję relacji z naszym krajem. Ani w programach partii politycznych reprezentujące tę społeczność, ani na rosyjskojęzycznych portalach internetowych nie można znaleźć informacji o tym, w jaki sposób należałoby ułożyć stosunki między naszymi państwami. Autor w swoim artykule podaje rekomendacje, które są próbą znalezienia sposobu ożywienia wzajemnych kontaktów.
Keywords: polityka wschodnia; Ukraina; Federacja Rosyjska; Unia Europejska; NATO; relacje polsko-ukraińskie; stosunki polsko-rosyjskie; Kościół katolicki; Kościół Prawosławny; dyplomacja publiczna; bezpieczeństwo; Katyń