System rządów Rzeczypospolitej Polskiej jako uwarunkowanie polskiej polityki wschodniej - Habowski, Mirosław (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2013)
Autor artykułu stawia tezę, iż regulacje konstytucyjne były tylko jednym z wielu czynników oddziałujących na realnie istniejący w Polsce system polityczny. Znacznie ważniejszy był poziom fragmentaryzacji parlamentu, stosunki pomiędzy rządem i prezydentem oraz układ sił pomiędzy ich zapleczami politycznymi. Za najważniejsze czynniki wpływające na skuteczność polskiej polityki wschodniej autor uważa istnienie zgody pomiędzy podstawowymi organami władzy i nie dopuszczanie do sytuacji, w której ich wzajemne konflikty mogą być rozgrywane przez podmioty zewnętrzne (np. Rosję) oraz opracowanie przez elity realistycznego programu polityki wschodniej. W tym kontekście zasadna wydaje się ewolucja reżimu politycznego w kierunku modelu zbliżonego do niemieckiego systemu kanclerskiego.
Keywords: polityka wschodnia; Ukraina; Federacja Rosyjska; Unia Europejska; NATO; relacje polsko-ukraińskie; stosunki polsko-rosyjskie; Kościół katolicki; kościół prawosławny; dyplomacja publiczna; bezpieczeństwo