Między Polską piastowską a jagiellońską. Kontrowersje wokół kierunków realizacji polskiej polityki zagranicznej po akcesji do Unii Europejskiej - Mróz, Maciej (Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, 2013)
Uzyskanie przez Polskę członkostwa w systemie euroatlantyckim podniosło znaczenie tego kraju w Europie. Umożliwiło to aktywną realizację polityki zagranicznej, zarówno wewnątrz Unii Europejskiej, jak i wobec Ukrainy, Federacji Rosyjskiej i Republiki Białoruś. Pojawiające się wśród kręgów rządowych i elit politycznych kontrowersje odnoszące się do polityki zewnętrznej III Rzeczypospolitej dotyczyły wyboru pomiędzy wizją piastowską i jagiellońską W pierwszym przypadku rozumianej jako dążenie do pogłębiania integracji europejskiej i silnego umocowania Polski w Europie, w drugim zaś jako mocnego ogniwa Unii Europejskiej, mogącego oddziaływać na jej wschodnich sąsiadów w procesie transferu określonego systemu wartości. Przeciwstawianie sobie przez przedstawicieli elit politycznych III RP obu koncepcji dowodzi niezrozumienia współczesnych procesów politycznych zachodzących w Europie i na świecie, jak również braku profesjonalizmu, który zastępiono nieraz czystą ideologią. Dyskusja prowadzona na temat wyboru kierunków i metod realizacji polityki zagranicznej często nie uwzględnia dynamicznie zmieniającego się otoczenia międzynarodowego oraz realnego potencjału i możliwości Polski.
Keywords: polityka wschodnia; Ukraina; Federacja Rosyjska; Unia Europejska; NATO; relacje polsko-ukraińskie; stosunki polsko-rosyjskie; Kościół katolicki; kościół prawosławny; dyplomacja publiczna; bezpieczeństwo; Katyń; polityka wschodnia RP