Integracja kulturowa polsko-niemieckiego borderscape'u na przykładzie dwumiast Słubfurt: jedność czy różnorodność - Jańczak, Barbara (Zakład Pedagogiki Społecznej Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Borderscapes są przestrzeniami społecznej i językowej dyfuzji, miejscami kulturowej i ekonomicznej hybrydyzacji. Są to miejsca stwarzające mieszkańcom możliwość, a zarazem obligujące ich do otwarcia się ma język i kulturę sąsiada. Opierając się na teorii integracji społecznej Heckmanna (2006), w niniejszym artykule podejmuje się próbę oceny integracji kulturowej na pograniczu polsko-niemieckim na przykładzie Słubfurtu (dwumiasta Słubice/Frankfurt nad Odrą).
Keywords: integracja kulturowa; pogranicze polsko-niemieckie; polsko-niemiecki borderscape; Słubfurt; współpraca transgraniczna