Obraz matki i macierzyństwa w przekazach źródłowych z historii wychowania - Bartkowiak, Edyta (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Obraz matki i macierzyństwa w niniejszym opracowaniu został rozpatrzony na płaszczyźnie normatywnej, przy uwzględnieniu nade wszystko teorii pedagogicznej,która znalazła swoje odzwierciedlenie w dziełach klasyków wychowania, zebranych w źródłach do historii wychowania, przedwojennych i późniejszych. Warto dodać, że zachowania macierzyńskie bywały też zaburzone, co w prezentowanym artykule zostało zanalizowane w kategoriach patologicznych wyjątków.
Keywords: matka; macierzyństwo; miłość macierzyńska; mamka; opiekunka; piastunka; niańka; rodzina; dom rodzinny; opieka; wychowanie; edukacja; zabawy; powinności rodzicielskie