Rodzina na łamach czasopisma „Zawsze Wierni” Bractwa Świętego Piusa X - Figiel, Dominik (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Analiza czasopism, encyklik oraz prelekcji głoszonych przez członków Bractwa Świętego Piusa X pozwala spojrzeć na rodzinę od strony tradycji katolickiej.Podejście modernistyczne Kościoła współczesnego i ujmowanie w tym kontekście rodziny jest niezgodne z poglądami głoszonymi przez integrystów. Z kolei Bractwo Piusa X i głoszone tradycyjne poglądy nie odpowiadają potrzebom współczesnej rzeczywistości – nie tylko religijnej, ale i społecznej.
Keywords: integryzm; rodzina; Bractwo Świętego Piusa X; Marcel Lefebrve; ekumenism; małżeństwo; ojcostwo; liberalizm; religia; Zawsze Wierni