Sprzeciw na pobranie komórek, tkanek lub narządów post mortem w przypadku osób małoletnich - Zoń, Katarzyna Maria (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Celem niniejszej pracy jest rozważenie problematyki sprzeciwu na pobranie komórek, tkanek i narządów post mortem w przypadku osób małoletnich. Analizie poddano regulacje krajowe oraz wybrane akty prawa międzynarodowego. Po wyjaśnieniu podstawowych pojęć, omówiono problematykę sprzeciwu na pobranie komórek, tkanek i narządów post mortem w ogólności, a następnie zaakcentowano odmienności występujące przy wyrażaniu sprzeciwu w przypadku szczególnego podmiotu – małoletniego
Keywords: sprzeciw; transplantacja; centralny rejestr sprzeciwów; małoletni