Wejście spadkobierców wspólnika do spółki cywilnej na jego miejsce - Zakrzewski, Piotr (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Artykuł 872 k.c., który przewiduje wejście spadkobierców zmarłego wspólnika do spółki cywilnej wywołuje liczne wątpliwości interpretacyjne. Według dominującego stanowiska mamy tu do czynienia z dziedziczeniem udziału spółkowego, czyli sukcesją uniwersalną, co jest jednak trudno zaakceptować z wielu względów. Wywołuje to potrzebę innej oceny klauzuli umownej zawartej w umowie spółki cywilnej przewidującej wejście spadkobierców zmarłego wspólnika do spółki
Keywords: udział spółkowy; śmierć wspólnika; spółka cywilna