Planistyczne problemy lokalizacji cmentarza - Rosegnal, Marcin (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Cmentarz jest szczególnego rodzaju strukturą przestrzenną, wymagającą zapewnienia określonego terenu, celem zapewnienia realizacji funkcji z nim związanych. Jest terenem, z jednej strony podlegającym określonym w prawie wymogom co do jego lokalizacji, a z drugiej strony powodującym ograniczenia co do możliwości zagospodarowania terenów bezpośrednio do niego przylegających. Dlatego też ustawodawca przewidział wymóg lokalizacji cmentarza w drodze miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Jednakże taka forma lokalizacji cmentarza wywołuje szereg wątpliwości i problemów. Celem artykułu jest analiza możliwości lokalizacji cmentarza w drodze innego instrumentu planistycznego, a także wykazanie najczęściej podnoszonych przez judykaturę i organy nadzoru błędów popełnianych w trakcie procedury sporządzenia planu miejscowego dla potrzeb lokalizacji cmentarza
Keywords: cmentarze; planowanie przestrzenne; miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego