Ochrona dóbr osobistych związanych z osobami zmarłymi w świetle orzecznictwa - Obrębski, Maciej (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Jakkolwiek ochrona dóbr osobistych kojarzona jest najczęściej z osobami żyjącymi, to dotyczy ona także zmarłych. Pamięć o tych ostatnich, jako dobro osobiste, zawiera w sobie cześć i godność tych osób, ale także odnosi się do prawa do grobu. Przykładem naruszenia dóbr osobistych może być nielegalne wykorzystanie nazwiska lub herbu rodowego, w szczególności gdy osoba odpowiedzialna za takie zachowanie odnosi z tego tytułu korzyści majątkowe. Tego rodzaju naruszenie dotyczy przede wszystkim członków arystokratycznych rodów, a ochrona najczęściej dochodzona jest przez ich spadkobierców. Problematyka ta jest na tyle skomplikowana, że zazwyczaj wymaga wykładni sądu ad casum
Keywords: dobra osobiste; herb; nazwisko (prawo); kult osoby zmarłej; ochrona czci; ochrona wizerunku