Prawne i ekonomiczne aspekty polskiej branży funeralnej – spojrzenie antropologa - Kubiak, Anna E. (1962– ) (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Artykuł powstał na podstawie dwuletnich badań empirycznych prowadzonych w latach 2010-2012 dotyczących pogrzebów i branży funeralnej. Autorka szczegółowo przedstawia dane rynku funeralnego bazującego w Polsce na zasiłku pogrzebowym. Niebezpieczne związki rynku funeralnego z medycyną mają w Polsce wiele konsekwencji prawnych i ekonomicznych. Głośna była tak zwana ‘afera łódzkich skór’ będąca skutkiem niejasnych regulacji prawnych i starań o ‘klienta’ nawet za jego życia. Organizacje funeralne podejmują starania o znowelizowanie przedawnionej ustawy cmentarno-pogrzebowej. Obowiązująca w Polsce ustawa o cmentarzach i chowaniu zmarłych pochodzi z 1959 roku i powiela przepisy uchwalone jeszcze wcześniej, w 1932 roku. Ustawa uwzględnia przede wszystkim regulacje katolickiego pochówku, zaniedbując inne wyznania i pogrzeby świeckie. Brak jest zasad postępowania w przypadku kremacji. Organizacje prowadzą sprawy przeciwko monopolizacji usług pogrzebowych, w sprawach zwrotu zasiłku przez ZUS, w sprawie wyprowadzenia firm pogrzebowych ze szpitali, prowadzą dyskusje na temat wprowadzenia koncesji na działalność pogrzebową, obrony polskiego rynku funeralnego przed zagranicznym (przede wszystkim amerykańskim) kapitałem, działają na rzecz podniesienia prestiżu zawodu pogrzebownika, promocji ubezpieczeń pogrzebowych, patronują polskim targom funeralnym. Prowadzą one również liczne szkolenia branży i grupowe wyjazdy na targi za granicą. Są to instytucje, które pragną zachować status quo ustalonego standardu pochówku. Wyjątkiem jest Lubelskie Regionalne Stowarzyszenie Zwolenników Kremacji, które jest propagatorem kremacji i zalegalizowania możliwości rozsypywania prochów
Keywords: branża pogrzebowa; rynek pogrzebowy; zakłady pogrzebowe; nowe technologie; nekrobiznes; ustawa cmentarno-pogrzebowa