Działalność gospodarcza zakładów i przedsiębiorców w dziedzinie świadczenia usług pogrzebowych - Kocowski, Tadeusz (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Rynek usług pogrzebowych, cmentarnych i pokrewnych, jest rynkiem otwartym dla wszystkich. Usługi świadczyć więc mogą zarówno podmioty publiczne (komunalne zakłady budżetowe) jak i podmioty prywatne. Prywatni przedsiębiorcy korzystają w tym zakresie z wolności działalności gospodarczej, gdyż brak jest prawnych ograniczeń związanych z podejmowaniem tego typu działalności gospodarczej. Regulacje prawne odnoszące się do problematyki usług pogrzebowych pochodzą z poprzedniego wieku. Stąd rozwiązania w nich zawarte nie przystają do współczesnej sytuacji związanej z postępowaniem ze zwłokami i przeprowadzanym pochówkiem. Wprowadzane nowe praktyki w zakresie sposobów postępowania ze zwłokami ludzkimi oraz rozwój techniki pogrzebowej, pozwalają postawić pod rozwagę konieczność zorganizowania materialnego niektórych podmiotów świadczących usługi pogrzebowe, zakwalifikowanie ich do kategorii działalności regulowanej, a także wprowadzenie obowiązku przynależności do stosownej izby gospodarczej
Keywords: przedsiębiorcy pogrzebowi; cmentarze; usługi pogrzebowe