Likwidacja tożsamości na portalu społecznościowym - Goździaszek, Łukasz (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Portale społecznościowe odgrywają obecnie znaczącą rolę w cyberprzestrzeni. Dla wielu osób kontakt z innymi osobami w ramach portali stanowi niemałą cześć relacji interpersonalnych. W takim stanie rzeczy powstaje tożsamość internetowa, będąca cyfrowym odzwierciedleniem rzeczywistej tożsamości. Śmierć nie powoduje dezaktywacji profilu. Dochodzi wtedy do rozdźwięku pomiędzy tożsamością rzeczywistą i wirtualną. Aktualnie uniwersalnym instrumentem ochrony tożsamości po śmierci użytkownika jest teoria naruszenia dóbr osobistych osób bliskich zmarłemu. Szereg prawnych problemów rozwiązuje oferowana przez popularne portale opcja zawieszenia konta (nadanie kontu statusu in memoriam)
Keywords: prawo; prawo informatyczne; portale społecznościowe