Czy zwłoki ludzkie są rzeczą i co z tego wynika? - Gardocka, Dorota (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Zwłoki ludzkie w świetle polskiego prawa są rzeczą. Istnieją jednak daleko idące ograniczenia w dysponowaniu nimi. Prawo wymaga także szczególnego traktowania zwłok ludzkich, ustanawiając przestępstwo ich zbeszczeszczenia. Istotne znaczenie ma kwestia przeszczepów organów zmarłego. Artykuł zawiera też rozważania dotyczące własności przedmiotów nałożonych na zwłoki ludzkie, prawa do tych przedmiotów, a także pokrzywdzonego przestępstwem obrabowania grobu
Keywords: zwłoki ludzkie; przeszczep od zmarłego dawcy; własność zwłok; pochówek