Obrzędy pogrzebu biskupa Rzymu : między requiem a radością płynącą ze zmartwychwstania Jezusa - Dzikowski, Andrzej (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Artykuł przedstawia zarys historii i współczesne przepisy prawa kanonicznego odnoszące się do pogrzebu papieża, zwłaszcza w wymiarze liturgicznym. Na przykładach ukazano zagadnienie obrzędów żałobnych złożonych z trzech stacji, zachowujących liczne elementy o starożytnej tradycji, jak również tło teologiczne wydarzeń związanych z egzekwiami głowy Kościoła katolickiego
Keywords: prawo kanoniczne; liturgia; pogrzeby; papieże; kościoł katolicki