Prawo do bycia zapomnianym w internecie – za życia i po śmierci? - Dubis, Wojciech; Daćków, Marta (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Rozwój gospodarczy i związany z tym przepływ danych między państwami oraz jednostkami gospodarczymi wpłynął istotnie na zwiększenie znaczenia internetu, tak w obrocie gospodarczym, jak i w zakresie świadczenia usług dla konsumentów. Wymiana danych na niespotykaną do tej pory skalę, związane z tym korzyści, jak i zagrożenia, sprawiła, iż przed współczesnymi systemami prawnymi pojawiły się nowe zadania. Niewątpliwie jednym z podstawowych z nich jest określenie norm i granic związanych z ochroną, przetwarzaniem, gromadzeniem i udostępnianiem danych osobowych. Z uwagi na niekontrolowane czasowo i terytorialnie przetwarzanie danych osobowych umieszczanych w Internecie oraz pojawiające się wątpliwości związane z wpływem wyszukiwarek internetowych na kształtowanie dostępu do informacji, konieczna stała się analiza dotychczasowych standardów ochrony danych osobowych
Keywords: prawo do bycia zapomnianym; kult osoby zmarłej; ochrona danych osobowych; Internet