Ochrona nazwiska osoby zmarłej użytego w znakach towarowych - Buchalska, Joanna (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Nazwisko osoby zmarłej często staje się elementem przyciągającym klientów, świadczącym o renomie lub konkretnej jakości produktu. Jest to szczególnie istotne, gdy nazwisko staje się elementem firmy, nazwy lub znaku towarowego. Artykuł przedstawia sposób ochrony nazwiska osób zmarłych jako znaku towarowego na gruncie judykatury polskiej i unijnej. Szczególna uwaga została skupiona na ochronie nazwiska powszechnego oraz nazwisk historycznych. Przedstawiono również wnioski w odniesieniu od odmiennego sposobu ochrony nazwiska osób zmarłych w prawie cywilnym oraz w ustawie Prawo własności przemysłowej. Artykuł zawiera również wnioski de lege ferenda, postulujące zmianę obecnych unormowań
Keywords: nazwisko (prawo); osoba zmarła; śmierć