Dialog w rodzinie dziecka z niepełnosprawnością – krytyczna ocena funkcjonowania w dzieciństwie w opinii niepełnosprawnych studentów - Godawa, Grzegorz; Kutek-Składek, Katarzyna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Dialog w rodzinie pełni niezastąpioną rolę w kształtowaniu osobowości jej członkówi włączaniu ich w życie społeczeństwa. Prawidłowy rozwój dialogu jest uwarunkowanywieloma czynnikami, wśród których nie brak zagrożeń związanych z przygodnościąwpisaną w życie człowieka. W rodzinie skonfrontowanej z sytuacją niepełnosprawnościdziecka, system rodzinny zostaje obciążony dodatkowymi trudnościami, które wpływają na funkcjonowanie poszczególnych jej członków. Sposób postrzegania niepełnosprawności zależy między innymi od roli pełnionej w rodzinie – inaczej swe ograniczenia przeżywa niepełnosprawne dziecko, inaczej jego rodzice czy rodzeństwo. Wspólnym doświadczeniem może być zamknięcie się na siebie nawzajem, a przez to zaprzepaszczenie szansy na dialog, który w sytuacjach trudnych może stanowić czynnik wpływający na ograniczenie destrukcyjnego wpływu niepełnosprawności.
Keywords: niepełnosprawność; dialog; rodzina; dzieciństwo; studenci